Viedi ali

Viedi ali

BlondaisGreks_vizualizacija

Citāds kviešu alus, kam kviešu iesals ir devis dūmakaini gaišu nokrāsu un atsvaidzinošu garšu.

Zemais beigu blīvums un alkohola saturs, padara šo alu viegli dzeramu. No tehnoloģijas viedokļa šis ir mūsu vienkāršākais alus, kurā no iesalu bāzes 50% ir miežu iesals, 45% kviešu un 5% karamelizētais miežu iesals. IBU 15 ko vienādās proporcijās pievienojot ir devuši Amarillo un Cascade apiņi. Alus raudzēts 19 C temperatūrā izmantojot Fermentis US-05 sauso raugu.

Tandems_vizualizacija

NAV PIEEJAMS

Alus kura darīšanā mainot tikai apiņus, katru reizi tiek panākts lielisks iesalu un apiņu garšas TANDĒMS

Ikreiz savienojot 95% Pilzenes un 5% karamelizēto miežu iesalu ar kādu no izcilākajiem apiņu paraugiem tiek radīts gaišs , viegli dzerams alus, kura nelielais rūgtums tiek iegūts mazāko apiņu porciju pievienojot uzsākot alus vārīšanu, bet lai izceltu konkrētā apiņa garšas īpašības lielāka apiņu daļa tiek pievienota 15 minūtes pirms alus vārīšanas beigām. Savukārt lai izceltu konkrētā apiņa smaržas īpašības apiņi tiek pievienoti divreiz. Pirmo reizi dzesējot alus misu, bet otro reizi pēc raudzēšanas.

Rodeo_vizualizacija

Kad iesalu radītais saldums savalda spēcīgo ASV apiņu rūgtumu – Rodeo

Trīs iesalu savienojums Pilzenes (85% no iesalu bāzes), Melanoid (7,5% no iesalu bāzes) un Minhenes (7,5% no iesalu bāzes) rada samērā augstu misas sākuma blīvumu, kuru mūsu aldaris ir nobalansējis ar Simcoe, Centennial un Amarillo apiņiem, radot 30 IBU rūgtu alu. Centennial un Amarillo apiņi tiek pievienoti arī pāc rūgšanas, lai piešķirtu šim alum savu raksturu. Alus tiek raudzēts izmantojot Fermentis US-05 raugu un alus raudzēšana norisinās pie 19 C temperatūras.

Sazobe_vizualizacija

Alus, kura izstrādes laikā pievērsta īpaša uzmanība iesalu garšas saderībai ar labākajiem ASV apiņiem.

Amarillo un Citra apiņi šobrīd tiek uzskatīti par vieniem no labākajiem apiņiem pasaulē. ASV, no kurienes šie apiņi ir cēlušies, ir neskaitāmi veidi alus ar šo apiņu kombināciju. Arī mūsu aldaris reiz pamēģinājis šo apiņu kombināciju, nespēja palikt vienaldzīgs un gribēja izrādīt viņu arī jums. Par iesalu bāzi šinī alū kalpo Pilzenes iesals (88%) bet iesalainība un karameles piegarša rodas izmantojot Melanoiden miežu iesalu (6%) un Carapils miežu iesalu (6%). Savukārt bagātīgi pievienotie apiņi, aptuveni 4 grami apiņu uz katru gatavo alus litru, dod tropisko augļu garšu un svaigu citrusaugļu smaržu. Arī šis alus tiek raudzēts izmantojot Fermentis US-05 raugu kontrolētā 19 C rūgšanas temperatūrā.

AR

Tumšais alus ir kā aklais randiņš – tas negaidīti var kļūt par labāko kas ar jums ir noticis. 

Mēs bieži esam dzirdējuši mītu par to, ka tumšais alus ir stiprs un rūgts! Mēs apgāžam šo mītu kombinējot 5 dažādus iesalus, pieberot šķipsnu Columbus un Citras apiņu, un liekot lietā savu iemīļoto Fermentis US-05 raugu. Mēs ieguvām ļoti, ļoti tumšu, bet relatīvi vieglu (alk. 5% tilp.) alu, kurā dedzināto iesalu grauzdējums mijās ar atlikušo beigu blīvumu (5 Plato)
Šo alu var droši piedāvāt pat tiem kas saka, ka “tumšie” negaršo. Iespējams šis aklais randiņš liks viņiem to iemīlēt!

JaunaisVilnis_vizualizacija

Viegls Indijas gaišais eils, kurš patiks rūgta alus un bagātīgu garšu cienītājiem.

Laikā kad Indija bija Lielbritānijas kolonija, pāri jūrai ar kuģiem uz Indiju tika vestas mucas ar gaišo eilu. Lai alus varētu izturēt garo jūras ceļu, tas parasti bija stiprs un alum bagātīgi pievienoja dabīgo antiseptiķi-apiņus. No tā laika pasaule pazīst Indijas gaišo eilu jeb IPA. Lai šo alu padarītu vieglāk dzeramu, tika radīts IPA paveids Session IPA. Mēs radam jaunu vilni plašajā rūgto alu okeānā, ņemot talkā divu veidu iesalus un 3 dažādu apiņu veidus, kuri šinī alū netiek žēloti, sasniedzot vismaz 6 grami uz katru gatvo alus litru! Šis alu raudzēts kontrolētā rūgšanas temperatūrā + 19 C, un raudzēšanai izmantots Fermentis US-05 raugs.

Saulgriezis_vizualizacija

Ierobežotā daudzumā

Īpaši vasaras saulgriežiem radīts gaišais eils

No Latvijā audzētiem miežiem radīts iesals apvienojumā ar Simcoe apiņiem liek mums domāt, ka tieši šāds alus būtu ļoti atbilstošs vasaras saulgriežu laikam. Alum piemīt viegls iesalainums apvienojumā ar paliekošu, bet neuzbāzīgu rūgtumu pēcgaršā.

balzamsdveselei_vizualizacija_b

Nav pieejams

Šī alus receptes izveide un izkopšana ilga vairākus mēnešus. Arī šī alus pagatavošana aizņem vairāk par 2 mēnešiem. Par iesalu bāzi šim alum kalpo – Pilsner, Munich, Carapils, Chocolate Malt un Black Malt iesali. Pateicoties iesalu izvēlei un to pareizai proporcijai tiek panākts kā augsts sākuma blīvums, tā arī relatīvi augsts beigu blīvums. Tas rada augstu alkohola %, kā arī tumīgu garšu un ļoti tumšu alus krāsu. Par spēcīgo apiņu rūgtumu garšā atbild – Simcoe, Centennial, Citra un Yelow Sub apiņi, kuri kopumā vienai alus partijai izmantoti ar aprēķinu 13 gr/l, un rezultātā rada 75 IBU rūgtu alu. 

durainis_vizualizacija

Ingvers un citrona apvienojums ar 9 (!) dažādu iesalu bāzi, radījis ziemīgu noskaņu šinī alū. Vidēji augsts alkohola % apjoms, kopā ar augsto beigu blīvumu rada pilnīgu garšu, bet citrons un ingvera sakne izmantoti kā piedeva alus vārīšanas laikā, lai apvienojumā ar apiņiem radītu “spiced” aliem raksturīgo garšvielu piedevu sajūtu. Šo alu ieteicams baudīt istabas temperatūrā no “tulpes” formas glāzes lai izjustu tā pilnību!

Kontaktinformācija

Alus darītava Viedi

+371 20777767
viedalus@gmail.com

Copyright 2017 © All Rights Reserved